Yritysuutiset

Nokia kasvattaa optisten verkkojen liiketoimintaansa

Nokia ostaa Infineran kasvattaakseen optisten verkkojen liiketoimintaansa. Kaupan hyödyt riippuvat synergiaetujen toteutumisesta.

Nokia ja optisten verkkoratkaisujen toimittaja Infinera ovat julkistaneet sopimuksen, jonka mukaisesti Nokia ostaa Infineran 6,65 Yhdysvaltain dollarin osakekohtaisella hinnalla, mikä vastaa 2,3 miljardin Yhdysvaltain dollarin yritysarvoa. Kaupan preemio on 28 prosenttia suhteessa Infineran osakkeen päätöskurssiin 26. kesäkuuta.

Vähintään 70 prosentin osuus kaupasta maksetaan rahana ja Infineran osakkeenomistajat voivat halutessaan valita kokonaiskauppahinnasta enintään 30 prosenttia Nokian ADS-osaketalletustodistuksina. Nokian hallitus on sitoutunut nopeuttamaan Nokian omien osakkeiden takaisinosto-ohjelmaa kompensoidakseen kaupan aiheuttamaa laimennusvaikutusta.

Nokia ja Infinera näkevät sulautumisessa merkittävän mahdollisuuden skaalata liiketoimintaansa ja parantaa kannattavuutta.

Kauppa mahdollistaa myös uusien tuotteiden ja ratkaisujen entistä nopeamman kehittämisen markkinoille. Kauppa tukee vahvasti Nokian strategiaa, sillä sen odotetaan vahvistavan teknologiajohtajuutta. Lisäksi sen odotetaan avaavan uusia mahdollisuuksia nopeimmin kasvavalla internet-toimijoiden markkinalla.

Odotuksissa positiivinen tulosvaikutus

Nokia uskoo, että kauppaan on vahvat strategiset ja taloudelliset perusteet ja sen ennakoidaan vauhdittavan kaksinumeroisen liikevoittoprosentin saavuttamista Optical Networks -liiketoiminnassa. Nokian tavoitteena on saavuttaa 200 miljoonan euron synergiaedut vertailukelpoisessa liikevoitossa vuoteen 2027 mennessä.

Tämä kauppa yhdessä äskettäin Nokian äskettäin julkistaman merenalaisten verkkojen liiketoiminnan myynnin kanssa luo uudistuneen Verkkoinfrastruktuuri-liiketoimintaryhmän, johon kuuluu jatkossa kolme vahvaa liiketoimintaa: Fixed Networks, IP Networks ja Optical Networks.

Nokia tavoittelee jatkossa tälle kokonaisuudelle 4–6 prosentin vuosittaista orgaanista kasvuvauhtia ja 14–18 prosentin liikevoittomarginaalia.

Kaupan odotetaan vaikuttavan myönteisesti Nokian vertailukelpoiseen osakekohtaiseen tulokseen ensimmäisenä vuonna kaupan loppuunsaattamisen jälkeen ja tuovan yli 10 prosentin kasvun vertailukelpoiseen osakekohtaiseen tulokseen vuoteen 2027 mennessä. Tämän myötä kaupan sijoitetun pääoman tuottoaste on selkeästi yli Nokian keskimääräisen pääoman tuottoasteen).

“Olemme kasvattaneet investointeja optisten verkkojen liiketoimintaamme vuodesta 2021 alkaen parantaaksemme kilpailukykyämme. Olemme lisänneet tunnettuuttamme asiakkaiden keskuudessa, kasvattaneet myyntiämme sekä parantaneet kannattavuuttamme. Uskomme, että nyt on oikea hetki kasvattaa optisen liiketoiminnan skaalaa yritysoston kautta”, kertoo Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark.

Lundmarkin mukaan Nokian liiketoiminnat ovat strategisesti yhteensopivat ja täydentävät toisiaan asiakkaiden, markkinoiden sekä teknologioiden osalta.

Infineran toimitusjohtaja David Heard kertoo, että optiset verkot ovat aiempaa keskeisemmässä roolissa tietoliikenneverkoissa sekä liikenteessä datakeskusten välillä ja niiden sisällä.

Strategiset strategiset hyödyt Nokialle, Infineralle ja asiakkaille

Auttaa kasvattamaan liiketoimintaa ja vauhdittaa tuotekehitystä: Yhdistetyn liiketoiminnan skaala on 75 prosenttia Nokian nykyistä Optical Networks -liiketoimintaa suurempi. Tämä mahdollistaa tuotekehityksen vauhdittamisen ja tuotevalikoiman laajentamisen. Asiakkaat saavat näin parempia tuotteita ja yhdistetty liiketoiminta on hyvin kilpailukykyinen.

Yhdistetyllä liiketoiminnalla tulee olemaan vahva osaaminen, mukaan lukien laajempi digitaalisten signaaliprosessorien (DSP) kehitystiimi, asiantuntemusta piifotoniikkaan ja indiumfosfidiin perustuvassa puolijohdemateriaalitutkimuksessa sekä syvempi osaaminen fotonisten integroitujen piirien (PIC) teknologiassa.

Aseman vahvistaminen Pohjois-Amerikan optisten verkkojen markkinalla: Yhtiöillä on rajallisesti päällekkäisiä asiakassuhteita, ja yhdistymisellä saavutetaan vahva asema kaikilla maantieteellisillä alueilla (Kiinaa lukuun ottamatta). Infineralla on vahva asema Pohjois-Amerikan optisten verkkojen markkinalla, joka kattaa noin 60 prosenttia sen myynnistä. Tämä parantaa Nokian asemaa Pohjois-Amerikassa ja täydentää Nokian olemassa olevaa vahvaa asemaa Aasian ja Tyynenmeren, Euroopan, Lähi-idän ja Afrikan sekä Latinalaisen Amerikan alueilla.

Vahvistaa Nokian sitoutumista investoida yhdysvaltalaiseen tuotantoon sekä huippuluokan testaus- ja paketointikapasiteettiin.

Nopeuttaa Nokian yritysasiakasliiketoiminnan laajentamista erityisesti internet-toimijoiden markkinoilla: Liiketoimintojen yhdistämisen odotetaan edistävän Nokian strategista tavoitetta monipuolistaa asiakaskuntaansa ja kasvaa yritysasiakassegmentissä. Internetin sisällöntuottaja-asiakkaat (tai internet-toimijat, kuten Nokia tavallisesti kutsuu näitä asiakkaita) muodostavat yli 30 prosenttia Infineran myynnistä. Tästä voi tulla Nokian mukaan erittäin houkutteleva pitkän tähtäimen kasvumahdollisuus.

Odotettu 200 miljoonan euron synergiaetu vertailukelpoisessa liikevoitossa: Yhdistetyn liiketoiminnan odotetaan saavuttavan 200 miljoonan euron synergiaedut vertailukelpoisessa liikevoitossa vuoteen 2027 mennessä. Noin kolmanneksen synergiaedusta odotetaan muodostuvan säästöistä hankinnan ja valmistuksen kuluissa toimitusketjun tehostumisen myötä. Lopun odotetaan syntyvän toimintakuluista johtuen tuoteportfolion optimoinnista ja integroinnista sekä alenevista tuotekehitys- ja hallinnollisista kuluista. Nokia odottaa kertaluonteisen kauppaan liittyvän integraatiokulun olevan noin 200 miljoonaa euroa.

Arvonluonti osakkeenomistajille: Kaupan odotetaan vaikuttavan myönteisesti Nokian vertailukelpoiseen liikevoittoon ja osakekohtaiseen tulokseen ensimmäisenä vuonna kaupan loppuunsaattamisen jälkeen ja tuovan yli 10 prosentin lisän vertailukelpoiseen osakekohtaiseen tulokseen vuoteen 2027 mennessä. Nokia odottaa myös, että kaupan sijoitetun pääoman tuottoaste (RoIC) tulee olemaan selkeästi yli Nokian keskimääräisen pääoman tuottoasteen (WACC).

Kommentoi
Ylös
>