Kasvuosakkeet

LapWall porskuttaa vaikka rakentaminen sakkaa

Puuelementtivalmistaja LapWall kasvaa, vaikka rakentaminen on Suomessa syöksyssä.

Lapwall Oy:n toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen.
Lapwallin toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen. Kuva Vesa Ranta.

Rakentaminen on Suomessa syvässä kurimuksessa. Tilastokeskuksen mukaan rakennushankkeita valmistui vuoden 2024 helmi-huhtikuun aikana 5,6 miljoonaa kuutiometriä, mikä on peräti 41 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Pelkästään toukokuussa rakennusalalla laitettiin vireille 70 konkurssia.

Suomen johtavaksi puuelementtivalmistajaksi noussut LapWall kulkee kuitenkin eri suuntaan.

Yhtiön liikevaihto on noussut neljässä vuodessa 31 miljoonasta eurosta 42 miljoonaan euroon. Samalla liikevoitto on noussut 1,9 miljoonasta eurosta 3,2 miljoonaan euroon.

Yhtiön liikevaihto nousi tammi-maaliskuussa vertailukaudesta 9,4 prosenttia 10,1 miljoonaan euroon. Tilauskanta on kehittynyt positiivisesti ja se oli katsauskauden lopussa 18,1 miljoona euroa, kun vuotta aiemmin se oli 15,1.

Liikevoitto ilman liikearvon poistoja laski viime vuoden 1,1 miljoonasta eurosta 1,0 miljoonaan euroon. Yhtiötä seuraava Inderes odotti 0,8 miljoonan liikevoittoa ilman liikearvon poistoja, joten LapWall onnistui ylläpitämään kannattavuuttaan odotuksia paremmin.

Yhtiön ohjeistus kuluvan vuoden liikevaihdolle on 43–48 miljoonaa euroa ja liikevoitolle ilman liikearvon poistoja 4,3–4,8 miljoonaa euroa. Viime vuonna liikevaihto oli 41,9 miljoonaa euroa ja liikevoitto ilman liikearvon poistoja 4,0 miljoonaa euroa.

Eikä LapWall pelkää tässä suhdannetilanteessa kasvuinvestointejakaan. Yhtiö teki 7. maaliskuuta investointipäätöksen 19 miljoonan euron tehdashankkeestaan Pyhännälle.

Investointi laskee LapWallin mukaan osavalmistus- ja kokoonpanokustannuksia merkittävästi sekä parantaa materiaalinkäytön tehokkuutta hyödyntämällä toimialan uusinta teknologiaa. Investointi mahdollistaa LapWallin strategian mukaisen kannattavan kasvun ja markkinaosuuden merkittävän kasvattamisen. 

Laajan tuotevalikoiman edut

LapWallin menestys herättää tietysti kysymyksen, mitä yhtiö tekee toisin kuin niin moni muu yritys rakennusalalla.

LapWallin toimitusjohtaja Jarmo Pekkarinen jakaa LinkedInissä kuvan Viisaalle Rahalle antamastaan haastattelusta.

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7208855865091620864

Siinä Pekkarinen kertoo, että LapWallilla on laaja tuotevalikoima, ja yhtiö on hajauttanut riskiä eri tuoteryhmiin ja asiakassegmentteihin.

”Investoimme jatkuvasti tuotantoomme vastataksemme kasvavaan kysyntään. Kun investoinnit on tehty, meillä on kapasiteettia tuottaa yli sadan miljoonan euron liikevaihtoa”, hän toteaa.

Lisäksi automaatio parantaa yhtiön tehokkuutta niin, että se voi laskea hintoja tinkimättä kannattavuudesta.

”Olemme sitoutuneet jatkuvaan kehitykseen ja vahvan, kestävän kasvun tavoitteluun”, Pekkarinen toteaa.

Yksi LapWallin menestystekijä on LAPWALL LEKO -konsepti.

Yhtiön mukaan tämä puuelementtijärjestelmä sisältää noin 50 vakiotuotetta, joilla sekä suuret että pienet rakennukset elementoidaan kustannustehokkaasti.

Järjestelmä kattaa kaiken suunnittelusta asennukseen. Puuelementit ovat rakenneratkaisuiltaan ja yksityiskohdiltaan vakioituja ja standardoituja. Puuelementtien koko, verhoukset ja aukotukset ovat kuitenkin yksilölliset, minkä takia elementit soveltuvat aina asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin.

Läpimenoaikojen lyheneminen tuo tehoja

Järjestelmän ansiosta tuotteiden läpimenoaika lyhenee. LapWallin mukaan kuivaketju ei katkea prosessin missään vaiheessa raaka-aineiden varastoinnista elementtien asennukseen, jolloin ei synny tarvetta käyttää rakentamisen aikaista sääsuojaa.

Lisäksi vakioitu tuotevalikoima ja toimiva prosessi alkaen 3D-suunnittelusta, mittatarkasta osavalmistuksesta sekä automatisoidusta elementtien kokoonpanosta mahdollistavat nopean ja tehokkaan asennuksen.

LapWallin kattoliiketoiminnan johtaja Marko Kellberg kertoo, että puuelementtirakentamisen lyhyemmät läpimenoajat muodostavat kustannusedun, sillä asiakkaan kohde saadaan aiemmin tuotantoon.

Jos työmaalla tehdään enemmän ja kauemmin, se kasvattaa työmaan yleis- ja logistiikkakustannuksia. Myös henkilöstön saatavuus voi olla rakennusalalla jatkossa haaste, jota tehdasmallisella rakentamisella pystytään ratkomaan.

Yksi keskeinen kustannusetu syntyy perinteisen sääsuojauksen tarpeen poistumisesta työmaalla.

”Rakennusajan nopeutumisessa puhutaan muutaman tuhannen neliön halleissa kuukausista. Asiakkaat voivat luottaa, että projekti viedään sovitussa aikataulussa läpi”, Kellberg kertoo.

1 kommentti
  • LestadiusPohjanmaa sanoo:

    Tukiaiset, nuo rakentamisen pikku satiaiset…

  • Ylös
    >