Kasvuosakkeet

Tokmanni kasvaa, mutta tappio syvenee

Tokmannin tappio oli tammi-maaliskuussa analyytikoiden odotuksia syvempi. Yhtiön kasvaneet liiketoiminnan kulut ovat reippaassa kasvussa.

Mika Rautiainen toimitusjohtaja Tokmanni halpakauppaketju talous sijoittaminen
Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen.

Halpakauppaketju Tokmanni julkisti tammi-maaliskuun tulosraporttinsa. Yhtiön ensimmäisen neljänneksen liikevaihto kasvoi 42,4 prosenttia vertailukaudesta 339 miljoonaan euroon. Merkittävän kasvun taustalla on viime vuoden elokuussa toteutettu yrityskauppa, kun Tokmanni osti ruotsalaisen halpakauppaketju Dollarstonen.

Päivittäistavaroiden myynti kasvoi 4,7 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Päivittäistavaroiden myynnin osuus kokonaismyynnistä oli lähes 57 prosenttia.

Tokmanni-konsernin liikevaihdon kehitys vuosineljänneksittäin. Kuva: Tokmanni Oyj.

Tokmannin vertailukelpoinen liikevaihto kasvoi 1,7 prosenttia viime vuodesta. Vertailukelpoinen muutos on laskettu paikallisissa valuutoissa, ja vertailukausi sisältää Dollarstoren luvut.

Tappio odotettua syvempi

Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto oli negatiivinen -5,1 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli -2,2 miljoonaa euroa. Liiketoiminnan kulujen kasvu laski liiketulosta. Edellisvuotta heikompaan tulokseen vaikuttivat eniten liiketoiminnan kasvaneet kulut, poistojen lisäys ja kasvaneet rahoituskulut.

Tokmanni-konsernin vertailukelpoisen liikevoitoin ja liikevoittomarginaalin (%) kehitys vuosineljänneksittäin. Kuva: Tokmanni Oyj.

Konsernin liiketoiminnan kulut nousivat ensimmäisellä neljänneksellä 89,4 miljoonaan euroon viime vuoden 59,4 miljoonasta eurosta. Kulujen kasvuun vaikutti erityisesti Dollarstore-segmentin kulujen liittäminen osaksi Tokmanni-konsernin kokonaiskuluja. Lisäksi kuluja kasvattivat kiinteistökustannusten ja henkilöstökulujen nousut.

Analyytikoiden konsensusodotus oikaistulle liikevoitolle oli -2,2 miljoonaa euroa, joten Tokmannin tappio oli odotetua syvempi.

Tokmannin toimitusjohtaja Mika Rautiainen kertoo, että päivittäistavaroiden 4,7 prosentin kasvu vauhditti vertailukelpoista myyntiä.

Halpakauppaketju hyötyy kuluttajien kasvaneesta epävarmuudesta ja inflaation aiheuttamasta ostovoiman laskusta.

”Asiakkaiden ostovoima ja luottamus omaan talouteen olivat edelleen matalalla tasolla. Halvat hinnat ja houkuttelevat kampanjat kiinnostivat asiakkaitamme entistä enemmän”, Rautiainen kertoo.

Tokmannin ja Dollarstoren integraatio etenee toimitusjohtajan mukaan suunnitelmien mukaisesti.

”Päähuomio kohdistuu ostojen yhdistämiseen konsernitasolla. Tavoitteemme vuoden 2025 loppuun mennessä on yli 15 miljoonan euron vuosittaiset synergiaedut. Maaliskuun loppuun mennessä saavutetut synergiaedut ovat vuositasolla jo 6,7 miljoonaa euroa.”

Kauppaketjun vertailukelpoinen asiakasmäärä kasvoi hieman edellisvuodesta ja samalla vertailukelpoinen keskiostos kasvoi 1,2 prosenttia. Rautiaisen mukaan myynnin hyvään kehitykseen vaikutti ennen kaikkea pääsiäisen ajoittuminen maaliskuun loppuun, kun vertailukaudella pääsiäinen ajoittui huhtikuun alkupuolelle.

Ulkoiset tekijät riesana toisella vuosineljänneksellä

Ensimmäinen vuosineljännes oli sekä Tokmannille että Dollarstorelle heikoin myynnin ja kannattavuuden osalta, toimitusjohtaja myöntää.

Myös toisella vuosineljänneksellä on ollut tekijöitä, jotka jarruttavat myyntiä.

”Toisen neljänneksen alkuun ovat vaikuttaneet muun muassa Punaisenmeren tapahtumat ja poliittiset lakot. Tokmannilla tämä näkyi selkeinä puutteina hyllysaatavuudessa ja lisäkustannuksina. Tokmannin toiseksi tärkein myyntijakso, kevätsesonki, alkoi täysimääräisesti eteläisessä Suomessa vasta toukokuun alkupuolella”, Rautiainen kertoo.

Kauppaketju odottaa koko vuoden liikevaihdon kasvavan selvästi viime vuodesta, mutta tuloskehityksen kohentuvan jonkin verran viime vuodesta.

Tokmanni arvioi vuoden 2024 liikevaihdon olevan 1 660–1 760 miljoonaa euroa. Vertailukelpoisen liikevoiton yhtiö arvioi olevan 110–130 miljoonaa euroa. Viime vuonna liikevaihto oli 1393 miljoonaa euroa ja vertailukelpoinen liikevoitto 98,8 miljoonaa euroa.

Kommentoi
Ylös
>