Arvo-osakkeet

Metsä Board hyötyy vahvistuvista sellumarkkinoista – osake nousi pankin suosikkilistalle

Metsäyhtiö Metsä Board nousi mukaan OP Ryhmän osake- ja ETF-ideoihin.

Metsä Boardin osakekurssi. Kuva: Koyfin.

Yhtiö kuuluu Metsä Groupiin ja se on ensikuitukartonkien johtava valmistaja Euroopassa ja sen strategiana on kasvaa kuitupohjaisissa pakkausmateriaaleissa ja uudistaa sen teollisia toimintoja.

Ensikuitukartonkeja käytetään pääosin kuluttajatuotepakkauksissa sekä vähittäiskaupan eri pakkausratkaisuissa. Näiden tuotteiden kysyntä on vakaata suhdannetilanteesta riippumatta. Päätuotteita ovat taive- ja tarjoilupakkauskartongit sekä valkoiset kraftlainerit.

Yhtiön tammi-maaliskuun tulosraportti antaa viitteitä siitä, että yhtiön suhdannenäkymät ovat kääntymässä parempaan aallonpohjasta.

Metsä Boardin liikevaihto oli tammi-maaliskuussa 484 miljoonaa euroa, kun vuotta aiemmin liikevaihto oli 542 miljoonaa euroa. Liikevaihto nousi kuitenkin selvästi viime vuoden viimeisen neljänneksen 423 miljoonasta eurosta.

Liikevaihdosta 56 prosenttia tuli taivekartongista, 25 prosenttia valkoisista kraftlainereista, 14 prosenttia markkinasellusta ja neljä prosenttia muista toiminnoista.

Kuva: Metsä Board.

Ensikuitukartonkien kysyntä piristymässä

Vertailukelpoinen liiketulos laski vertailukauden 88,7 miljoonasta eurosta 31,5 miljoonaan euroon. Vertailukelpoista liiketulosta heikensivät taivekartongin sekä markkinasellujen alentuneet keskihinnat. Kartonkien toimitusmäärät pysyivät melko vakaina ja markkinasellujen toimitusmäärät kasvoivat vertailukaudesta.

Kuten liikevaihdossakin, myös vertailukelpoisessa liikevoitossa Metsä Group kuitenkin paransi tulostaan selvästi viime vuoden viimeisen neljänneksen 0,7 miljoonan euron vertailukelpoiseen liikevoittoon verrattuna.

Metsä Board arvioi lakkojen aiheuttaneen meille noin 25 miljoonan euron tulosmenetykset, josta noin puolet kohdistuivat ensimmäiselle vuosineljännekselle.

Metsä Boardin toimitusjohtaja Mika Joukio kertoo, että vuosi 2024 lähti käyntiin hyvin ensikuitukartonkien kysynnän piristyessä selvästi.

”Kartonkien kysyntää ovat lisänneet arvoketjun varastojen täydentämistoimet sekä markkinatasapainon normalisoituminen erityisesti Euroopassa. Arvioimme positiivisen vireen jatkuvan myös lähikuukausina”, Joukio toteaa.

Tällä hetkellä Metsä Board keskittyy viime vuonna valmistuneiden Husumin ja Kemin kasvuinvestointien täysimääräiseen hyödyntämiseen. Joukion mukaan molemmat investoinnit vahvistavat metsäyhtiön johtavaa asemaa taivekartongissa ja päällystetyissä valkoisissa kraftlainereissa päämarkkina-alueillaan Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Sellun hintataso nousussa

OP Ryhmä on nostanut Metsä Boardin 14. toukokuuta jälleen osakesuosikkien listalleen.

Pankin mukaan sellumarkkinoiden vahvistuminen on jatkunut kevään aikana ja erityisesti Euroopan markkinoilla hinnat ovat nousseet huomattavasti. Pohjois-Amerikassa on suljettu kannattamatonta tuotantokapasiteettia, mikä vahvistaa erityisesti pitkäkuituisen sellun hintanäkymiä.

Lisäksi kartonkimarkkinoiden varastojen purkuvaihe on toimialan merkittävimpien yhtiöiden mukaan ohi.

OP ennustaa Metsä Boardin taivekartonkitoimitusten kasvavan toisen, kolmannen ja neljännen vuosineljänneksen aikana noin 20 prosentilla vuoden 2023 vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Metsä Boardin houkuttelevuutta sijoituskohteena lisää myös se, että metsäteollisuuden yritysjärjestelymarkkinan vilkastumisella on pankin mukaan nostava vaikutus koko sektorin arvostustasoon.

Metsä Boardin osakkeen vuosien 2025 ja 2026 tulosennusteisiin perustuvat arvostuskertoimet ovat alhaiset suhteessa historiallisiin keskiarvoihin. Lisäksi osakkeen houkuttelevuutta lisää yli kuuden prosentin ennustettu keskimääräinen osinkotuotto vuosilta 2024-2026, OP kertoo.

Metsä Board odottaa kuitenkin vertailukelpoisen liiketuloksen huhti–kesäkuussa 2024 olevan heikompi kuin tammi–maaliskuussa 2024.

Kommentoi
Ylös
>