Kasvuosakkeet

Helsingin pörssin konepajat aloittaneet vuoden väkevästi

Helsingin pörssin nousu on käynnistynyt konepajaosakkeiden tehdessä uusia kurssiennätyksiä.

Wärtsilä Marine

Helsingin pörssin päälistan yhtiöiden ensimmäinen vuosineljännes meni heikosti, sillä yhteenlaskettu liikevaihto laski vuoden takaiseen verrattuna 8,6 prosenttia, kertoo varainhoidon pörssikonkari Hannu Angervuo sijoittajakirjeessään.

Angervuon mukaan päälistan yhtiöiden yhteenlaskettu vertailukelpoinen liikevoitto laski 5,3 prosenttia ja tulos rahoituserien jälkeen laski 5,9 prosenttia.

Pörssikonkarin laskelmien mukaan pörssin teollisuusyhtiöiden osalta yhteenlaskettu liikevaihto laski 9,8 prosenttia, liikevoitto 16,2 prosenttia ja tulos rahoituserien jälkeen teollisuuden yhtiöillä laski 17,3 prosenttia.

”Suuret erot vuoden takaiseen verrattuna johtuvat osittain viime vuoden vielä hyvästä ensimmäisestä neljänneksestä päättyneen nousukauden jälkeen”, Angervuo kertoo.

Ensimmäisen neljänneksen luvuista puuttuvat enää Valoen ja rakennusyhtiö Lehdon ensimmäisen neljänneksen luvut. Molemmat ovat hakeutuneet yrityssaneeraukseen, ja molemmat yhtiöt ovat kirjanneet tappioita.

Konepajat takoivat vahvoja tuloksia ensimmäisellä vuosineljänneksellä

Pilvestä löytyy kuitenkin hopeareunus. Konepajat ovat nimittäin ehdoton valopilkku ensimmäisen neljänneksen tuloksilla tarkasteltuna.

”Konepajojen yhteenlaskettu tulos rahoituserien jälkeen nousi käytännössä samalle hyvälle tasolle kuin vuoden 2023 ensimmäisellä neljänneksellä. Konepajoista liikevoittoa nostivat Cargotec, Kone, Konecranes, Raute ja Wärtsilä. Tuloslaskua kirjasivat Metso, Ponsse ja Valmet”, Kertoo Angervuo.

Kuva: Hannu Angervuo.

Monet konepajaosakkeet ovat kevään aikana saavuttaneet uudet 2020-luvun kaikkien aikojen ennätykset. Angervuon mukaan uudet ennätykset ovat kirjanneet Cargotec, Konecranes, Metso ja Wärtsilä.

Esimerkiksi Cargotecin jatkuvien toimintojen vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi tammi-maaliskuussa 43 prosenttia vertailukaudesta 71 miljoonaan euroon. Vertailukelpoinen liikevoitto kasvoi Hiabin menestyksekkään inflaatiopaineiden hallinnan ja MacGregorin korkeamman liikevaihdon seurauksena. Vertailukelpoinen liikevoitto ylitti mennen tullen analyytikoiden konsensusennusteen.

Yhtiön jatkuvien toimintojen saadut tilaukset kasvoivat 11 prosenttia vertailukaudesta ja olivat 653 miljoonaa euroa.

Wärtsilän vertailukelpoinen liiketulos kasvoi puolestaan peräti 50 prosenttia ensimmäisellä vuosineljänneksellä 132 miljoonaan euroon viime vuoden 88 miljoonasta eurosta. Analyytikoiden konsensusodotus oli 124 miljoonan euron vertailukelpoinen liikevoitto, joten myös Wärtsilän tuloskasvu oli odotuksia vahvempaa.

Wärtsilän marginaalin kasvua tuki liikevaihdon suotuisampi jakauma laitteiden ja palveluiden kesken ja sitä rasitti vuosineljänneksen alhaisempi operatiivinen vipuvaikutus.

Wärtsilän näkymiä kirkastavat myös vahvat tilauskirjat, kun tilauskertymä nousi tammi-maaliskuussa 11 prosenttia 1,9 miljardiin euroon ja orgaaninen kasvu oli 17 prosenttia. Tilauskanta kauden lopussa kasvoi 19 prosenttia vertailukaudesta 7,3 miljardiin euroon.

Vahvaa kurssikehitystä alkuvuonna

Kurssiennätykset näkyvät myös tietysti konepajojen kurssikehityksissä. Esimerkiksi Cargotecin, Wärtsilän, Konecranesin ja Metson osakkeet ovat kiitäneet alkuvuonna.

Positiivista kehitystä on nähty tänä vuonna muissakin pörssin teollisuusyrityksissä, mutta ei kuitenkaan konepajojen kaltaista elpymistä.

Heikon, mutta kuitenkin paranevan tuloskehityksen saivat ensimmäisellä neljänneksellä metsäyhtiöt ja perusmetallien valmistus, joiden tulospohja osui viime vuoden syksyyn.

”Metsäosakkeiden kurssit ovat kääntyneet kuluvan vuoden aikana nousuun ja sitä on vauhdittanut lähes ennätystasolle Euroopassa noussut havusellun hinta. Myös Kiinassa sellun hinnat ovat olleet nousussa, mutta ennätystasolle on vielä matkaa”, Angervuo kertoo.

Kotimaisten metsäyhtiöiden kurssiennätykset ovat vuosilta 2021-2022, jolloin metsäteollisuus teki myös kaikkien aikojen ennätystuloksen nettotuloksella tarkasteltuna ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2000.

Kommentoi
Ylös
>