Suomen Asiakastiedon mukaan konkurssiin asetettiin vuonna 2023 yhteensä 2 700 yritystä, mikä on 26 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna. Finanssikriisin aikaan vuonna 2009 Suomessa konkurssiin asetettiin hieman yli 2 200 yritystä, mikä oli ennen viime vuotta 2000-luvun ennätys. Nyt siis tämä ei-toivottu ennätys on lyöty.
Konkurssiin asetettujen yritysten yhteen laskettu liikevaihto lähentelee kahta miljardia euroa ja niissä työskenteli viimeisimpien tietojen mukaan yhteensä runsaat 8 000 henkilöä.
Viime vuodelle leimallista oli, että pienyritysvaltaisessa Suomessa konkurssiin kaatui nyt isojakin yrityksiä. Asiakastiedon tietokannan mukaan konkurssiin asetettiin 299 yritystä, joiden viimeinen raportoitu liikevaihto oli vähintään miljoona euroa.
Vuonna 2022 näin suuria konkursseja nähtiin vain 190.
Toimialojen konkurssiuhan välillä eroja
Suomen Tilintarkastajat ry ennakoivat toiminnan jatkuvuuden ongelmia ja konkursseja vuodelle 2024. Tilintarkastajien näkemyksiä mittaavan tilintarkastajabarometrin mukaan vuonna 2024 investoinnit vähenevät ja epävarmuus lisääntyy monella toimialalla.
Tilintarkastajat tarkastavat vuosittain yli 100 000 yrityksen taloustiedot. Barometri tarjoaa poikkeuksellisen laajaan aineistoon pohjautuvan näkemyksen talouden tilasta ja kehityksestä. Tilintarkastajat ovat yrityksistä riippumattomia, joten barometri on objektiivinen näkymä yritysten tilaan. Tilintarkastajabarometri perustuu tilintarkastajien arvioihin asiakkaidensa taloudellisesta tilanteesta ja tulevaisuuden näkymistä.
Konkurssiuhan alla olevien yritysten määrä vaihtelee huomattavasti toimialoittain.
Rakentamisen, kuljetuksen ja varastoinnin sekä majoitus- ja ravitsemistoiminnan aloilla tilintarkastajista jopa puolet kertovat, että heidän asiakkaissaan on ainakin joitain konkurssiuhan alla olevia yrityksiä.
Mitä on ongelmien taustalla?
Tilintarkastajat odottavat toiminnan jatkuvuuden ongelmien lisääntyvän ensi vuonna jopa enemmän kuin mitä niiden odotettiin lisääntyvän pahimpaan korona-aikaan syksyllä 2020. Myös investointien odotetaan vähenevän korona-ajan arvioita jyrkemmin.
Syitä yritysten vaikeuksiin on monia. Järjestön mukaan toiminnan jatkuvuutta vaarantavat heikentyneen taloustilanteen ja korkojen nousun lisäksi rahoituksen riittävyys.
”Valitettavasti tilintarkastajien tuntosarvet osoittavat talouden suunnan olevan tiukasti alaspäin. Vuoden 2024 talousnäkymissä ei barometrin perusteella juuri ilonpilkahduksia ole luvassa. Lähinnä finanssi- ja sote-ala näyttävät pärjäävän”, kertoo Suomen Tilintarkastajat ry:n toiminnanjohtaja Sanna Alakare.
Liikevaihto kasvoi vielä vuonna 2023 suurimmalla osalla toimialoja. Investoinnit ja henkilöstömäärä ovat kuitenkin laskeneet useammalla toimialalla kuin nousseet.
Rakentaminen kärsii erityisesti talouden epävarmuudesta. Viitteitä tästä oli nähtävissä jo vuoden 2023 tilintarkastajabarometrissa, ja vuoden 2024 barometri osoittaa, ettei rakentamisen kriisi ole hellittämässä.
”Barometrin arviot ovat aiemmin osuneet oikeaan. Vuosi sitten julkaistussa tilintarkastajabarometrissa oli jo selkeitä viitteitä rakennusalan vaikeuksista, ja kulunut vuosi on sen karulla tavalla osoittanut todeksi”, jatkaa toiminnanjohtaja Alakare.
Suomi kärsii yhä yrittäjävihamielisistä hallituksista. Taas uusi Vas Hallitus Kok ja Ps johdolla ei ole kyennyt uudistuksiin ollenkaan, täysin kädetömiä. Missä viipyy Alv rajan nosto 50k ? Missä viipyy konkurssilain uudistus? Missä viipyy pankki ja vakuutusten vapauttaminen kilpailulle?
Jne…
Mitään ei tapahdu, Vasemmistolaiset Kok ja Ps hölynpölyä vain…