Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Seuraa Somessa
Seuraa Somessa

Näin kotitalouksien verotus muuttuu vuonna 2024

Ensi vuodelle tulee muutoksia esimerkiksi erilaisiin verovähennyksiin, varainsiirtoveroon sekä osakesäästötiliin.
verotus laskin tietokone läppäri verot verotus laskin tietokone läppäri verot

Osa suunnitelluista muutoksista on hallituksen esityksissä, joita ei ole vielä käsitelty eduskunnassa. Verohallinto on koonnut tietoja tärkeimmistä veromuutoksista.

Henkilöasiakkaiden verotuksessa esimerkiksi työmatkakulujen vähennys muuttuu. Vähennys pienenee vuonna 2024, koska omavastuun raja nousee 750 eurosta 900 euroon ja tilapäiset korotukset jäävät pois. Matkakuluvähennyksen enimmäismäärä laskee kuluvan vuoden 8400 eurosta 7 000 euroon.

Jos veronmaksaja on ollut osan vuotta työttömänä tai perhevapaalla, työmatkakulujen yleinen omavastuu pienenee 80 euroa jokaista täyttä etuuskuukautta kohti, kun tänä vuonna omavastuu oli 70 euroa. Omavastuu on aina kuitenkin vähintään 160 euroa.

Verovapaat matkakustannusten korvaukset nousevat. Verovapaa kotimaan kokopäiväraha nousee 48 eurosta 51 euroon, osapäiväraha 22 eurosta 24 euroon ja ateriakorvaus 12 eurosta 12,75 euroon.

Verovapaa kilometrikorvaus nousee 53 sentistä 57 senttiin kilometriltä.

Muutoksia kotitalousvähennykseen

Kotitalousvähennyksen tilapäiset korotukset pysyvät voimassa vuonna 2024. Kotitalous-, hoiva ja hoitotyöstä saa edelleen korotetun kotitalousvähennyksen myös ensi vuonna. Näissä töissä vähennyksen enimmäismäärä on 3 500 euroa. Vähennys on 60 prosenttia työkorvauksesta ja 30 prosenttia palkoista.

Korotettua kotitalousvähennystä ei saa muista töistä, esimerkiksi remontoinnista. Muista töistä vähennyksen enimmäismäärä on edelleen 2 250 euroa ja vähennys on 40 prosenttia työkorvauksesta ja 15 prosenttia palkoista. 

Uutta on ensi vuonna se, että kotitalousvähennyksen saa myös fysioterapiasta ja toimintaterapiasta.

Asunnon ostajien varainsiirtoveroprosentit laskevat. Kiinteistöjen varainsiirtovero alenee 4,0 prosentista 3,0 prosenttiin ja asunto- ja kiinteistöosakkeiden varainsiirtovero 2,0 prosentista 1,5 prosenttiin. Muiden arvopapereiden varainsiirtovero alenee 1,6 prosentista 1,5 prosenttiin.

Hallitus on esittänyt, että muutosta sovelletaan takautuvasti jo 12. lokakuuta 2023 alkaen. Verohallinto palauttaa liikaa maksetun veron korkoineen niille, jotka ovat tehneet asuntokauppoja loppuvuonna 2023. Palautukset maksetaan ensi vuoden alkupuolella.

Ensiasunnon ostajan verovapaus poistuu vuodenvaihteessa.

Kiinteistöverotuksessa maapohjan veroprosentin alaraja nousee 0,93 prosentista 1,30 prosenttiin. Verotus kiristyy kunnissa, joissa veroprosentti on ollut alle uuden alarajan.

Osakesäästötiliin tärkeä muutos

Sijoittajille tärkeä tieto on se, että sijoituksissa osakesäästötilin enimmäistalletuksen määrä nousee 100 000 euroon. Aiemmin raja on ollut 50 000 euroa.

Muuten osakesäästötilin sääntely pysyy ennallaan. Asiakas voi tallettaa tilille varoja, jotka palveluntarjoaja sijoittaa asiakkaan päätöksen mukaisesti pörssiosakkeisiin tai muihin listattuihin osakkeisiin. Säästäjä maksaa sijoitusten tuotosta veroa vasta, kun nostaa varoja osakesäästötililtä.

Osakesäästötili on luonnollisen henkilön omistama ja hallitsema sijoitustili, jolle säästäjä voi säästämissopimuksen mukaisesti tallettaa varoja, jotka voidaan sijoittaa laissa tarkemmin säädetyn mukaisesti sallittuihin sijoituskohteisiin.

Osakesäästötilille on sijoittaja voinut tehdä sijoituksia vuoden 2020 alusta lähtien.

Perintöveron maksuaika pitenee kahdesta vuodesta kymmeneen vuoteen. Veron eräpäivien aikataulu ei muutu entisestä, vaan käytännössä muutos tarkoittaa esimerkiksi sitä, että perintöveroa ei peritä ulosotossa ennen kuin veron ensimmäisestä eräpäivästä on kulunut 10 vuotta. Verosta pitää kuitenkin maksaa viivästyskorkoa heti eräpäivästä lähtien.

Verojen viivästyskorot ja hyvityskorko nousevat vuonna 2024. Myöhässä maksetusta verosta pitää siis maksaa enemmän korkoa ensi vuoden alusta lähtien. Perintöveron viivästyskorko nousee 7,5 prosenttiin ja muiden verojen 11 prosenttiin.

Vuonna 2023 kaikkien verojen viivästyskorko oli 7,0 prosenttia. Vastaavasti veronpalautuksille maksetaan aiempaa suurempaa korkoa: hyvityskorko nousee 0,5 prosentista 2,0 prosenttiin.

Tilaa uutiskirjeemme

Kolmesti viikossa lähetettävä uutiskirje sisältää SalkunRakentaja-sivustolla julkaistut uusimmat artikkelit.
Katso kommentit (1) Katso kommentit (1)
  1. Myyntivoitonvero tulisi myös ottaa käsittelyyn. Ei ole mitään järkeä nykyisissä veroprosenteissa 30 % ja 34 %. Kun varainsiirtovero on vain 4 % niin ei noissa prosenttien eroissa ole mitää logiikkaa.
    Sen hyväksyn, että veroa maksetaan mutta kohtuus siinäkin pitää olla.
    15 % olis vielä siedettävissä rajoissa ja myös se mistä se myyntivoitto tulee ja paljonko.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Edellinen artikkeli
Vaisala pörssiyhtiö

Vaisala nappasi jättitilauksen Kuwaitista – strategisesti merkittävä sopimus

Seuraava artikkeli
sijoitusasunto Jyväskylä Jiildi

Edullinen asuntosijoituskohde Jyväskylästä tarjoaa 12 prosentin vuokratuoton