Arvo-osakkeet

Analyytikko: Teräsyhtiö SSAB on laadukkaampi kuin sijoittajat ymmärtävät

Handelsbanken antaa edelleen ostosuosituksen SSAB:n osakkeille. Pankki odottaa teräsyhtiöltä jo käännettä parempaan.

SSAB:n osakekurssi.

Tuloskausi on alkamassa ja erityisen suurta epävarmuutta kotimaisten pörssiyhtiöiden joukossa liittyy nyt suhdanneriippuvaisten ja syklisten osakkeiden tuloskuntoon ja näkymiin. Teräsyhtiö SSAB on yksi näistä yhtiöistä.

Yhtiö kertoi syyskuun lopulla aloittavansa Suomen liiketoimintayksikössä muutosneuvottelut Raahessa heikkona jatkuneen kysynnän takia, ja neuvottelujen piirissä on noin 2 400 henkilöä. SSAB:n tavoitteena on vähintään kymmenen miljoonan euron pysyvät vähennykset kiinteisiin kustannuksiin vuositasolla.

Teräsyhtiön vuoden toisen neljänneksen liiketulos laski roimasti viime vuodesta – 10,4 miljardista kruunusta 5,0 miljardiin kruunuun. Liiketulos heikkeni viime vuoden ennätystasoon verrattuna, mikä johtui ennen kaikkea SSAB Europe -divisioonan, Tibnorin ja Ruukki Constructionin heikentyneistä markkinoista.

SSAB Special Steels ja SSAB Americas -divisioonien tulostaso oli vakaampi. Vuoden 2023 ensimmäiseen neljännekseen verrattuna konsernin liiketulos parani 230 miljoonaa kruunua.

Kysyntä Euroopassa on heikentynyt ja teräksen markkinahinnat laskivat toisen neljänneksen aikana, mikä vaikuttaa SSAB:hen tietyllä viiveellä.

Handelsbankenin analyytikko Christian Kopfer arvioi pankin aamukatsauksessa, että Euroopassa teräksen kysyntä on tällä hetkellä erittäin heikkoa, mikä jättää standardilaatuiset tuottajat tappiolle.

Suunta saattaa kuitenkin olla jo ylöspäin.

”Uskomme kuitenkin, että marginaalit ovat jo pohjanneet, ja kapasiteetin supistaminen palauttaa markkinat tasapainoon”, hän ennustaa.

Analyytikon mukaan Yhdysvalloissa teräslevyjen markkinat ovat yhä vakaat, mutta Handelsbanken suhtautuu varovaisemmin erikoisteräksen tuleviin volyymeihin.

Handelsbanken alentaa teräsyhtiö tämän vuoden osakekohtaista tuottoennustetta, mutta tekee vain pieniä muutoksia vuosien 2024 – 2026 ennusteisiin.

”Ensi vuoden tulosennusteemme on 30 prosenttia Bloombergin kokoamaa konsensusennustetta korkeampi. Pidämme SSAB:tä laadukkaampana yhtiönä kuin sijoittajat ymmärtävät. Vaikka Euroopan bisnes tulee todennäköisesti pysymään erittäin suhdanneherkkänä, näemme rakenteellista tuloksen paranemista Amerikassa”, Kopfer toteaa.

Handelsbankenin antaa SSAB:n osakkeille kolmen kuukauden ajanjaksolla edelleen ostosuosituksen. Kolmen vuoden tavoitehinta osakkeelle on 130 kruunua, mikä vastaa 11 euroa. Helsingin pörssissä yhtiö noteerataan tällä hetkellä vajaaseen 5,3 euron kurssiin.

Kommentoi
Ylös
>