Elokuussa uusia pääomia sijoitettiin lyhyen koron rahastoihin yhteensä 282 miljoonaa euroa ja pitkän koron rahastoihin yhteensä 92 miljoonaa euroa, kertoo Finanssiala tiedotteessaan.
Osakerahastoihin sijoitettiin yhteensä viisi miljoonaa euroa ja vaihtoehtoisiin rahastoihin sijoitettiin 36 miljoonaa euroa uusia varoja. Yhdistelmärahastoista lunastettiin yhteensä 37 miljoonaa euroa.
Osakerahastoissa pääomia sijoitettiin Suomeen sijoittaviin rahastoihin yhteensä 174 miljoonaa euroa. Varoja lunastettiin globaalisti, Eurooppaan, Pohjois-Amerikkaan ja muun muassa Pohjoismaihin sijoittavista rahastoista yhteensä 171 miljoonaa euroa.
Viimeisen 12 kuukauden aikana Suomeen sijoittavien rahastojen tuotto on ollut tappiollinen -2,0 prosenttia. Yhdelläkään markkinalla rahastojen keskimääräinen tuotto ei yltänyt kaksinumeroisiin lukuihin.
Eurooppaan sijoittava rahastoluokka menestyi parhaiten 12 kuukauden tuoton ja Sharpen mittarin perusteella. Mitä suurempi Sharpen luku on, sitä paremmin rahasto on tuottanut suhteessa riskiinsä.
Pitkän koron rahastoissa uusia varoja sijoitettiin globaalisti ja euroalueella luokiteltuihin yrityslainoihin sijoittaviin rahastoihin yhteensä 262 miljoonaa euroa. Varoja lunastettiin euroalueen ja globaalisti korkeariskisiin yrityslainoihin sijoittavista rahastoluokista yhteensä 164 miljoonaa euroa.
Parhaaseen vuosituottoon ylsivät euroalueen korkeariskisiin yrityslainoihin sijoittavat rahastot 4,8 prosentin keskimääräisellä tuotolla.
”Lähiaikojen heikot talousnäkymät heijastuivat elokuussa rahastojen nettomerkintöihin. Pitkän koron rahastoissa sijoittajat siirsivät sijoituksia korkeariskisistä yrityslainoista vähemmän riskisiin. Useasta osakerahastoluokasta lunastettiin pääomia, paitsi Suomeen sijoittavasta. Sijoittajat mahdollisesti katsoivat, että Helsingin pörssin pitkään jatkunut alamäki on tehnyt useiden osakkeiden hinnoista houkuttelevia ja rahastojen avulla hajauttivat sijoituksiaan”, analysoi johtava asiantuntija Mariia Somerla Finanssiala ry:stä.
Helsingin pörssin 25 suurimman yhtiön OMXH25-indeksi on laskenut vuoden alusta jo 12 prosenttia.
Lukemattomat Helsingin pörssin yhtiöt ovat tarjonneet tänä vuonna sijoittajille lähinnä pettymyksiä, ja tulosvaroituksia on tullut paljon.
Kotimaisen pörssin heikko kehitys johtuu todennäköisesti erityisesti toimialarakenteesta. Helsingin pörssin toimialapainotukset ovat erilaiset kuin globaalisti, mikä on laskenut kursseja. Helsingin pörssi painottuu syklisiin yhtiöihin ja koostuu pääosin suurista perusteollisuuden vientiyhtiöistä.
Lisäksi indeksi keskittyy vahvasti suurimpiin yhtiöihin. Suurten syklisten vientiyhtiöiden paino koko OMXH25-indeksissä on lähes puolet, ja jos mukaan otetaan myös Nokia vientiyhtiöiden painoon, nousee paino noin 60 prosenttiin.
Kotimaiset rahastosäästäjät saattavat kuitenkin nähdä jo pohjakosketuksen Helsingin pörssissä.
S-Pankin päästrategi Lippo Suominen arvioikin taannoin X:ssä, että Suomen osakkeet alkavat olla jo halpoja. Hän perustaa väitteensä indeksin P/E-kertoimeen. Hänen mukaansa Helsingin pörssin osakkeet näyttävät nyt edullisilta, kun verrataan historialliseen tasoon ja muihin pörsseihin.
”PE-arvostus on alimmillaan yli kymmeneen vuoteen ja samalla tasolla kehittyvien osakemarkkinoiden kanssa”, Suominen toteaa.
OP:n pääanalyytikko Antti Saaren mukaan Helsingin pörssin taso näyttäytyy tällä hetkellä houkuttelevana.
”Helsingin pörssin eteenpäin katsova P/E-kerroin on tasolla 13,4x, kun 10 vuoden keskimääräinen taso on 16x havinoissa. Indeksitason arvostustaso näyttäytyy houkuttelevana ja se mielestäni huomio hyvin talous- ja tulosnäkymään liittyvän epävarmuuden, Saari kertoo OP Median artikkelissa.