Käänneyhtiöt

Joko pörssin murheenkryyni Oriola tekee käänteen?

Oriolan osakekurssi on painunut historiallisen alas. Odotetun tulosparannuksen myötä osakkeessa on nousupotentiaalia, uskoo analyytikko.

Oriolan toimitusjohtaja Katarina Gabrielson.

Helsingin pörssiin listattu Oriola on lääkkeiden tukkukauppaan erikoistunut yhtiö. Nykyinen pörssiyhtiö Oriola syntyi, kun lääkeyhtiö Orion eriytti sen omaksi pörssiyhtiökseen 2006, silloiselta nimeltään Oriola-KD. Tätä ennen vuonna 2003 Orion oli ostanut Ruotsin toiseksi suurimman lääketukkukaupan Kronans Droghandelin, joka yhdistettiin Oriolaan.

Yhtiöllä on vahva ote Suomen ja Ruotsin lääkkeiden tukkumarkkinoista. Sen markkinaosuus sekä Suomen että Ruotsin lääkkeiden tukkukaupassa on noin 44 prosenttia.

Kilpailulle kapuloita rattaisiin luo myös lainsäädäntö, sillä merkittävä osa lääkekaupasta on voimakkaasti säänneltyä, mikä nostaa alalle tulon kynnystä sekä mahdollistaa paikallisen kilpailuedun luomisen mittakaava- ja palvelutarjontaeduin.

Oriolan osakekurssin sukellus viimeisen viiden vuoden aikana.

Yhtiön mukaan megatrendit, kuten väestön ikääntyminen ja ihmisten kasvava kiinnostus hyvinvointiin, vahvistuvat Oriolan päämarkkinoilla ja kasvattavat markkinoiden kokoa rakenteellisesti.

Silti jokin Oriolan liiketoiminnassa mättää.

Yhtiön osakekurssi on suorastaan romahtanut viimeisen vuoden aikana, kun yhtiön markkina-arvosta on sulanut 48 prosenttia. Harmaita hiuksia yhtiö on tuonut sijoittajille pitemmälläkin ajanjaksolla, sillä viidessä vuodessa markkina-arvo on laskenut yli 65 prosenttia.

Oriola ei kannattavuudella retostele

Selitys osakkeen kehnoon kehitykseen löytyy tietysti talouden tunnusluvuista. Yhtiön oikaistu liikevoitto on laskenut kuluvan vuoden tammi-kesäkuussa 6,9 miljoonaan euroon, kun vuotta aiemmin samalla ajanjaksolla oikaistu liikevoitto oli 10,2 miljoonaa euroa.

Suhteellinen kannattavuus on ollut heikko, kun tammi-kesäkuussa oikaistu liikevoittoprosentti oli vain 0,9 prosenttia. Sijoitetun pääoman tuotto oli viime vuonna vaatimaton 2,4 prosenttia ja tänä vuonna 3,9 prosenttia.

Osakekohtainen tulos on romahtanut ensimmäisen puolen vuoden aikana vaivaiseen 0,01 euroon, kun viime vuonna se oli 0,04 euroa.

Yhtiön toimitusjohtaja Katarina Gabrielsonin mukaan kannattavuus on heikentynyt Ruotsin annosjakeluliiketoiminnan pienempien volyymien vuoksi, Lisäksi kustannukset ovat edelleen korkealla tasolla, vaikka inflaatio onkin tasaantunut.

Inflaation aiheuttamien paineiden lieventämiseksi Oriola kuitenkin toteutti hinnankorotuksia kaikissa liiketoiminnoissaan. Yhtiö odottaa edelleen oikaistun liikevoiton pysyvän edellisvuoden tasolla.

Onko lääketukkuri sittenkin käänneyhtiö?

Inderesin analyytikko Rauli Juvan mukaan Oriolan tulostaso on tällä hetkellä heikko ja Inderes uskoo yhtiön joutuvan vielä varoittamaan tämän vuoden tuloksestaan.

Inderesin mielestä Oriola on kuitenkin edelleen käänneyhtiö, jolla pitäisi olla edellytykset jonkin verran nykytasoa parempaan tulokseen omaa tehokkuutta parantamalla.

”Näemme kuitenkin tuloksen kääntyvän jatkuvien toimintojen osalta (tukkutoiminnot) parempaan suuntaan H2:lla ja myös yhteisyrityksen parantavan tulostaan jatkossa”, Juva ennustaa.

Myös Ruotsin apteekkien yhteisyrityksen saattaa parantaa jatkossa tulostasoaan synergioiden tukemana. Lisäksi lääkkeiden tukkukaupassa liikevaihto ja volyymi kasvaa melko tasaisesti markkinan mukana ja etenkin väestön ikääntyminen tukee lääkemarkkinan kasvua jatkossakin, Juva arvioi.

”Markkina-asemien ja markkinakasvun näkökulmasta Oriolan tilanne ja näkymät ovat mielestämme positiiviset.”

Juvan mukaan Oriolassa voidaan nähdä rakennejärjestelyjä lähivuosina, jotka voivat myös toimia ”arvon kirkastajina ja vapauttajina”.

Inderes on laskenut Oriolalle teoreettisen arvon. Osien summa -laskelma antaa arvoksi 1,2 euroa osakkeelta ja diskontattuihin kassavirtoihin perustuva laskelma antaa arvoksi 1,8 euroa osakkeelta. Juvan painottaa, että molemmat lukemat nojaavat kuitenkin sekä Oriolan tukkutoimintojen että yhteisyrityksen tuloksen parantumiseen nykytasolta.

Analyysitalon tavoitehinta Oriolan osakkeelle on 1,05 euroa ja suositus on lisää. Tällä hetkellä Oriolan osakkeiden hintalappu Helsingin pörssissä on 0,98 euroa.

Kommentoi
Ylös
>