Kiina luottaa jatkossa yhä enemmän kuluttajavetoiseen kasvuun. Maan rooli maailmantaloudessa on muuttunut pysyvästi.
Kiina julkisti viime sunnuntaina tavoitteensa talouskasvulle, joka on viiden prosentin bruttokansantuotteen vuosittain. Tavoite on matalin talouskasvutavoite yli neljännesvuosisataan.
Kiinan aiempaa konservatiivisempi talouskasvutavoite johtuu Kiinan kotimarkkinoiden ja globaalien markkinoiden heikentyneestä kysynnästä. Kotimarkkinoilla haasteita on kysynnän puolella niin yrityksillä kuin kotitalouksilla. Heikompi globaali kysyntä on näkynyt viime kuukausina Kiinan vientiluvuissa. Vienti laski kolmena peräkkäisenä kuukautena lokakuusta joulukuuhun.
Kiinan bruttokansantuote kasvoi kolme prosenttia vuonna 2022. Se oli matalin lukema vuosikymmeniin. Mikäli Kiina yltäisi viiden prosentin talouskasvutavoitteeseen, niin se tarkoittaisi keskimäärin 4,6 prosentin bruttokansantuotteen kasvua vuosina 2020-2023.
Lukemat ovat kuitenkin vaatimattomia aiempiin vuosiin verrattuna. Esimerkiksi vuosien 2015-2019 aikana Kiinan bruttokansantuote kasvoi keskimäärin 6,7 prosenttia vuodessa.
Maan talous näyttää kuitenkin elpymisen merkkejä nollakoronapolitiikasta luopumisen jälkeen.
Viime viikolla julkistetut Kiinan ostopäällikköindeksit helmikuulta osoittautuivat niin teollisuuden kuin palveluiden puolella odotettua vahvemmiksi.
On selvää, että Kiinassa talous kasvaa vuoden alussa vauhdilla, kun patoutunut kysyntä purkaantuu koronasulkujen vapauttamisen jäljiltä. Näin arvioi Handelsbanken uusimmassa markkinakatsauksessaan.
Pankin mukaan Kiina luottaa nyt meneillään olevaan kuluttajavetoiseen kasvuun, mistä myös vahvat palvelusektorin ostopäällikköindeksit kertovat.
Kiina ei myöskään jätä talouttaan ilman tukitoimia. Handelsbankenin mukaan maan budjetin alijäämäksi tavoitellaan tänä vuonna kolme prosenttia, kun viime vuonna alijäämätavoite oli 2,8 prosenttia.
Kokenut sijoitusstrategi David Roche sanoi tiistaina uutiskanava CNBC:n Squawk Box Europe -ohjelmassa, että Kiinan rooli maailmantaloudessa on muuttunut pysyvästi, sillä Pekingin on pakko kääntää katseensa sisäänpäin saavuttaakseen kasvutavoitteensa.
”Kiina tietää nyt, että jos se aikoo saavuttaa kasvunsa, sen on saavutettava se kotimaassa”, Roche kertoo.
Tämä tarkoittaa hänen mukaansa uudistuksia, joita ei ole vielä tehty. Lisäksi se tarkoittaa, että kiinalaiskuluttajat on saatava käyttämään ylimääräisiä säästöjä, mitä he käyttävät hyvin epäröiden.
Luottoluokittaja Moody’s totesi viime viikolla julkaistussa tutkimusmuistiossaan, että ulkoinen ympäristö pysyy haastavana Kiinalle, kun Yhdysvallat ja muut korkean tulotason maat miettivät uudelleen teknologiainvestointejaan ja kauppapolitiikkaansa kasvavien geopoliittisten ja turvallisuusnäkökohtien valossa.
Rochen mukaan Peking on hyvin tietoinen siitä, että Yhdysvallat pyrkii kasvattamaan teknologiakuilua USA:n ja Kiinan välillä, jonka hän arvioi kasvavan nykyisestä 5-10 vuodesta noin 20 vuoteen. Tätä varten Washington saattaa käyttää voimiaan luodakseen kaupankäynnin monopolin sellaisten maiden kanssa, jotka innovoivat teknologia-aloja ja jotka voivat palvella sekä ohjuksia että matkapuhelimia. Tällainen esimerkki on Alankomaiden puolijohdeteollisuus.