Käänneyhtiöt

Nokian Renkaiden näkymät pysyvät sumuisina

Nokian Renkaat luo nahkaansa uudelleen poistumalla Venäjän markkinoilta ja investoimalla isosti Romaniaan.

Vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä rengasyhtiö otti ensimmäisiä askelia liiketoiminnan rakentamisessa ilman Venäjää. Yhtiö julkisti heinä-syyskuun tulosraportin yhteydessä 1. marraskuuta noin 650 miljoonan euron investointi Romaniaan rakennettavaan uuteen, alan ensimmäiseen hiilidioksidipäästöttömään rengastehtaaseen.

”Investointi on avainasemassa lisäkapasiteetin ja tulevaisuuden kasvun kannalta. Arviomme mukaan kaupallinen rengastuotanto tehtaassa käynnistyy vuonna 2025. Investointiprojektin rinnalla olemme jatkaneet kapasiteetin kasvattamista Suomen- ja Yhdysvaltain-tehtaillamme”, kertoo Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Jukka Moisio.

Kesäkuussa Nokian Renkaiden hallitus päätti aloittaa yhtiön hallitun vetäytymisen Venäjältä, koska yhtiöllä ei ole enää edellytyksiä jatkaa toimintaa kestävällä tavalla Venäjällä. Nokian Renkaat allekirjoitti sopimuksen Venäjän liiketoimintojen myynnistä Tatneft PJSC:lle lokakuussa. Kaupan toteutumisen myötä Nokian Renkaiden toiminta Venäjällä loppuu ja yhtiön henkilökunta siirtyy uudelle omistajalle.

Heinä−syyskuussa liikevaihto laski vertailukelpoisilla valuutoilla viime vuodesta 6,4 prosenttia. Liikevaihto jäi 466 miljoonaan euroon. Lasku johtui toimituskyvyn heikkenemisestä henkilöautorenkaissa. Renkaiden tuonti Venäjältä Eurooppaan ja Pohjois-Amerikkaan päättyi heinäkuussa.

Moision mukaan raskaiden Renkaiden liikevaihto heikkeni hieman toimitusrajoitteiden vuoksi. Vianorin myynti oli vakaa.

Nokian Renkaiden tulos laski roimasti kolmannella vuosineljänneksellä vertailukaudesta.

Segmentit yhteensä liikevoitto oli 55 miljoonaa euroa, kun vertailukaudella se oli lähes 97 miljoonaa euroa. Valuutoilla oli noin 17 miljoonan euron positiivinen vaikutus. Lasku johtui toimituskyvyn heikkenemisestä henkilöautorenkaissa sekä muuttuneesta tehdasmixistä tuotannon pienentyessä Venäjällä.

Vaikka henkilöautorenkaiden toimituskyvyn heikkeneminen ja muuttunut tehdasmix laskivat segmentit yhteensä liikevoittoa, on yhtiö onnistunut viemään läpi hinnankorotuksia vallitsevassa korkean inflaation ympäristössä, Moisio kertoo.

Yhtiö arvioi, että Ukrainan sodalla ja siitä johtuvilla pakotteilla on merkittävä negatiivinen vaikutus Nokian Renkaiden toimituskapasiteettiin ja suoritukseen. Vuonna 2022 Nokian Renkaat odottaa liikevaihdon olevan vuoden 2021 tasolla tai kasvavan. Segmentit yhteensä liikevoiton yhtiö odottaa kuitenkin laskevan merkittävästi vuoteen 2021 verrattuna.

Vaikka Nokian Renkaat elpyy, on lähitulevaisuus vielä epäselvä, arvioi Handelsbankenin analyytikko Timo Heinonen pankin aamukatsauksessa. Tosin uusi tehdas hälventää hieman yhtiöön kohdistuvaa epävarmuutta.

”Nokian Renkaiden lähtö Venäjältä lähestyy hyväksyntää odotellessa. Epäselvyyksiä vielä on, mutta näyttää siltä, että yhtiö ei kohtaa enää raportoituja enempää tappioita. Vahvistus uuden tehtaan rakentamisesta Romaniaan ja sen aikataulun paljastaminen poistaa yhtiöön liittyvää epävarmuutta”, Heinonen toteaa.

Romanian tehtaan kapasiteetti tulee olemaan kuusi miljoonaa rengasta, ja kaupallisen toiminnan rengasyhtiö odottaa alkavan vuonna 2025. Kokonaisinvestointi on noin 650 miljoonaa euroa. Tuotanto keskittyy pääosin Keski-Euroopan markkinoille suunnattujen isompien henkilöautorenkaiden ja SUV-renkaiden valmistukseen.

Nokian Renkaat allekirjoitti sopimuksen Venäjän toimintojen myynnistä lokakuussa. Rengassaatavuuden turvaamiseksi Nokian Renkaat päätti jo aiemmin tänä vuonna nopeuttaa investointia uuteen tuotantokapasiteettiin Euroopassa, ja Romaniaan rakentuva tehdas on olennainen osa tätä suunnitelmaa.

Samalla yhtiö on jatkanut kapasiteetin lisäämistä tehtaillaan Suomessa ja Yhdysvalloissa pyrkien näin hajauttamaan tuotantoaan maantieteellisesti.

Uuden Romanian tehtaan kannattavuudesta ei kuitenkaan ole tässä vaiheessa tietoa.

”Meidän kolmen vuoden neutraali suosituksemme tasapainottelee tähän liittyvien riskien ja yhtiön teknologiajohtajuuden välillä. Täytyy muistaa, että yhtiöllä on vahvoja brändejä, joilla on suuri arvo tulevaisuutta silmällä pitäen”, Heinonen toteaa.

Handelsbankenin kolmen kuukauden suositus Nokian Renkaille pysyy edelleen myy-suosituksessa. Kolmen vuoden tavoitehinta osakkeelle on 14 euroa.

Kommentoi
Ylös
>