Kumppaniblogit

Vähemmän on enemmän

Käteisostoja hyväksyvä yrittäjä joutuu helposti pankin puhutteluun ja jopa tili saatetaan sulkea. Näin tapahtuu Suomessa vuonna 2024. 

“Yrittäjien tyytyväisyys hallitukseen”. 

Tämän päivän uutisotsikko on jälleen kerran yrittäjien tyytyväisyys hallitukseen. Päivän pääuutisena yrittäjien tyytyväisyys hallitukseen on aina muutaman kuukauden välein. Näin tulee olemaan varmasti myös jatkossakin, oli kyseessä sitten Orvon tai Perhon hallitus.

Näistä uutisoinneista syntyy välillä tahattoman hauskoja kokonaisuuksia kun niitä tarkastelee tarkemmin. Esimerkiksi 29.6.2024 STT nosti samasta gallupista kovasti tyytyväisyyttä Orvon hallitukseen. Iltalehti taasen saman päivän otsikossaan luo hieman päinvastaista kuvaa. Lehti täsmentää jopa kirjoittamalla otsikon jälkeen: “yrittäjien tyytyväisyys hallitusohjelmaan on nyt alimmillaan”.

Mitä pidemmällä aikavälillä tarkastelee yrittäjien tyytyväisyyttä hallintoon, niin se ei mitenkään merkittävästi vaihtele. Sosialistihallitukset saavat ihan samalla tavalla kannatuksettomuutta kuin porvarihallitukset.

Kyse lienee siitä, että hallintoon hakeutuvien mielestä yrittäjien merkitys on tukea vaaleissa äänillä ja rahalla sekä vaalien jälkeen ruokkia koneistoa muun muassa maksamalla veroja. Tai ainakin parhaimmillaan näin.

Pahimmillaan yrittäjiä pidetään markkinahäiriköinä ja toimitaan jopa yrittäjävastaisesti.

Moni tuntemani yrittäjä on odottanut “normien purkua”. Sitä ovat monin sanakääntein luvanneet jokaiset hallitukseen päässeet puolueet vuosikymmenien varrella. Toimenpiteet ovat lähinnä valvonnan tiukentumista ja sääntöjen lisääntymistä sekä arjen vaikeuttamista.

Miten kävisi jos hallitus esittäisi lakia, että pankkitiliin on oikeus jokaisella yrittäjällä? Entä jos vielä nokittaisi sillä, että yrittäjää ei voi velvoittaa selittämään jokaista käteismaksua pankkiin? Selvitykseksi riittää ihan tavallinen kirjanpito.

Varmaan kannatuksettomuus pysyisi samana, mutta varmasti helpottaisi monen yrittäjän elämää.

Joku esittää aiheellisesti sen, että kyllähän pankki saa valita itse asiakkaansa. Ehkä niin, mutta sitten jokaisen pitäisi voida halutessaan perustaa pankki. 

Hallinnon tehtävä on palvella ja suojella – myös yrittäjiä.

Kommentoi
Ylös
>