Indikaattorit

Selvitys: Vientiyritysten näkymät kohentuneet – uudet kasvualat mahdollisuutena

Kauppakamarien tuoreen vientijohtajakyselyn mukaan suomalaisten vientiyritysten liikevaihtonäkymät ovat kohentuneet selkeästi kesän aikana.

telakka talous suhdanteet vienti tuotanto

Kyselyn mukaan reilu puolet, 53 prosenttia yrityksistä kertoo vientinsä kasvavan joko jonkin verran tai merkittävästi kuluvan vuoden aikana verrattuna edelliseen vuoteen.

”Kyselystä on nähtävissä se, että vientiodotukset ovat nyt selkeästi piristyneet alkukesästä”, toteaa Keskuskauppakamarin kansainvälisten asioiden johtaja Päivi Pohjanheimo

Kauppakamarien edellisessä vientijohtajakyselyssä toukokuussa 47,3 prosenttia yrityksistä kertoi uskovansa vientinsä kasvavan joko jonkin verran tai merkittävästi kuluvan vuoden aikana. Kesän aikana optimismi tulevaisuuden suhteen on siis yrityksissä kasvanut: kasvua edelliseen kyselyyn on lähes kuusi prosenttia. 

Kauppakamarien vientiyritysten johtajille suunnattuun kyselyyn osallistui yli sata suomalaista vientiä harjoittavaa kauppakamarien jäsenyritystä eri puolilta maata.

Vaikka yli puolet yrityksistä uskoi viennin kasvavan loppuvuoden aikana viime vuoteen verrattuna, noin 20 prosenttia uskoi viennin kasvun heikkenevän.

Tilastot tukevat kyselyn tuloksia

Viennin toipuminen näkyy myös Tullin tilastoissa.

Suomen viennin arvo kasvoi heinäkuussa lähes kaikissa tuoteryhmissä verrattuna vuoden takaiseen.Heinäkuussa 2024 Suomen tavaravienti oli arvoltaan 6,2 miljardia euroa, mikä tarkoittaa 16,6 prosentin kasvua verrattuna viime vuoden vastaavaan kuukauteen.

Vienti kasvoi eniten Yhdysvaltoihin (+42 prosenttia), Alankomaihin (+19 prosenttia) ja Ruotsiin (+18 prosenttia), mutta vain vähän Kiinaan (+3,2 prosenttia) ja Saksaan (+0,7 prosenttia).

Yhdysvallat on noussut suurimmaksi viennin määrämaa, Ruotsi oli toisena ja Saksa jäi kolmanneksi suurimmaksi vientimaaksi.

Vuotta aiemmin heinäkuu oli metsäteollisuustuotteissa heikko vientikuukausi, mutta tämän vuoden heinäkuussa metsäteollisuustuotteiden vienti oli kasvussa. Muutenkin lähes kaikkien tavararyhmien viennissä oli kasvua. Viennissä laskua oli ainoastaan kuljetusvälineiden kaupassa.

Euroalueen toipuminen hidastaa vientiyritysten kysynnän kasvua

Kyselyssä yrityksiltä tiedusteltiin myös tekijöitä, jotka heikentävät vientinäkymiä. Heikentynyt kysyntä sai nyt korkeammat luvut kuin toukokuussa tehdyssä edellisessä kyselyssä. 

“Tärkeimpien kauppakumppaneiden talouden elpyminen erityisesti euroalueella on edennyt odotuksia hitaammin, mikä on näkynyt kysyntään”, arvelee Pohjanheimo.    

Keskuskauppakamarin johtaja (kansainväliset asiat; maajohtaja, Kansainvälinen kauppakamari). Kuva: Elmo Eklund / Keskuskauppakamari.

Sen sijaan maailmantalouden taantuman sekä geopoliittisten epävarmuuksien vaikutus vientiin on kyselyn mukaan vähentynyt hieman. Keväällä lähes 60 prosenttia kyselyyn vastanneista yrityksistä kertoi, että maailmantalouden taantuma heikentää heidän vientinäkymiään. Syyskuussa tämä luku oli pudonnut 49 prosenttiin.

”Maailmantalouden taantuman lientyminen sekä suhtautuminen geopoliittisiin epävarmuuksiin on kevään kyselystä parantunut. Näiden tekijöiden ei enää nähdä heikentävän vientinäkymiä yhtälailla kuin edellisessä kyselyssä”, toteaa Pohjanheimo. 

Puhtaasta siirtymästä uutta kasvua

Puhdas siirtymä ja teknologiset innovaatiot ovat nousseet esiin merkittävinä potentiaalisina kasvualoina. Kyselyn mukaan 63,1 prosenttia yrityksistä arvioi, että puhtaat teknologiat ja vähähiiliset ratkaisut ovat tulevaisuuden keskeisiä kasvualoja. Keväällä vastaava luku oli 35 prosenttia. 

”Puhdas siirtymä nähdään entistä enemmän mahdollisuutena suomalaisissa vientiyrityksissä. Yhä useampi vientiyritys tunnistaa sen kilpailuedun, jonka puhdas siirtymä tarjoaa suomalaisille vientiyrityksille”, Pohjanheimo sanoo. 

Kommentoi
Ylös
>