Makrotalous

Argentiinan libertaari presidentti Javier Milei on taltuttamassa hyperinflaation

Argentiinan omalaatuinen uusi presidentti on käynyt rohkeasti inflaation kimppuun. Tulokset ovat alustavasti lupaavia.

Argentiinan presidentti Javier Milei.
Argentiinan presidentti Javier Milei.

Argentiina on kärsinyt pitkään massiivisesta inflaatiosta. Maan vuosi-inflaatio oli toukokuussa peräti 276 prosenttia, mikä oli maailman korkein lukema. Viime vuonnakin Argentiinan inflaatio oli 133 prosenttia.

Maa on kuitenkin saamassa otteen hintojen nousukierteestä.

Maan virallisten tietojen mukaan sen kuukausittainen inflaatio oli toukokuussa alhaisin sitten vuoden 2022. Inflaatio hidastui viidettä kuukautta peräkkäin 4,2 prosenttiin uudistusmielisen presidentin Javier Milein ankaran säästökuurin keskellä.

Kuva: Universidad Francisco Marroquín.

Toukokuun kuukausi-inflaatio jäi alle 4,9 prosentin ekonomistien konsensusennusteen. Vielä joulukuussa kuukausi-inflaatio oli 25 prosenttia. Myös vuotuinen inflaatio hidastui ensimmäistä kertaa sitten viime vuoden puolivälin.

Tuoreet inflaatioluvut lisäävät odotuksia, että Argentiinan keskuspankki jatkaa maan ohjauskoron laskua. Keskuspankki on laskenut korkoa joulukuun 133 prosentista 40 prosenttiin. Ohjauskorko on toki edelleen täysin eri lukemissa kuin vaikkapa euroalueella tai Yhdysvalloissa.

Libertaari presidentti on laittanut hihat heilumaan

Argentiinassa on käynnissä talouden koelaboratorio, jossa hyvin markkinamyönteisellä talouspolitiikalla pyritään saamaan inflaatio kuriin.

Argentiinan hallitus on mainostanut onnistumistaan inflaation taltuttamisessa tiukoilla toimenpiteillä, joilla on vähennetty keskuspankin rahan painamista ja leikattu julkisia menoja.

Argentiinan presidentti Javier Milei on käynyt tiukkaan inflaation vastaiseen taisteluun. Hän on kritisoinut voimakkaasti hyperinflaatiosta kärsineen maan keskuspankkia.

Heti virkaan astuttuaan vuoden 2023 marraskuussa Milei devalvoi kansallisen valuutan, peson, yli 50 prosenttia Yhdysvaltain dollariin nähden. Vaikka tämä tekee Argentiinan viennistä halvempaa ja kilpailukykyisempää, tuonti on nyt entistä kalliimpaa.

Presidentti on saanut aikaan Argentiinan lähihistorian ensimmäisen julkisen talouden ylijäämän ja ohjannut taloutta kohti markkinauudistusta. Tämä on saanut häneltä kiitosta Kansainväliseltä valuuttarahastolta, joka on myöntänyt Argentiinalle uuden erän jäljellä olevasta lainasta. 

Kuka on Javier Milei?

Milei on argentiinalainen taloustieteilijä, poliitikko ja kirjailija, joka on tullut tunnetuksi erityisesti libertaarisista ja uusliberalistisista näkemyksistään. Milei on työskennellyt useissa taloudellisissa tutkimuslaitoksissa ja konsulttiyrityksissä.

Milei on tunnettu provokatiivisista ja suorapuheisista puheistaan, joissa hän usein kritisoi perinteistä poliittista eliittiä ja valtiovallan puuttumista talouteen. Milei perusti vuonna 2021 La Libertad Avanza -nimisen poliittisen liikkeen, jonka tavoitteena on edistää libertaaria ja vapaamarkkinatalouteen perustuvaa talouspolitiikkaa. Hänet valittiin kansanedustajaksi vuonna 2021.

Milei kannattaa pientä julkista sektoria ja vastustaa valtion puuttumista talouteen. Hänen mukaansa yksilönvapaudet ja markkinoiden vapaa toiminta ovat taloudellisen hyvinvoinnin perusta. Hän on usein arvostellut Argentiinan perinteisiä poliittisia puolueita ja niiden talouspolitiikkaa, syyttäen niitä korruptiosta ja taloudellisesta epäpätevyydestä.

Milei kutsuu itseään anarkokapitalistiksi. Anarkokapitalismi on poliittisen filosofian radikaali oppi, jossa valtioton, yksityistä omistusoikeutta ja vapaita markkinoita tukeva yhteiskunta takaa parhaiten vapauden ja hyvinvoinnin.

Milei on Bitcoinin ja kryptojen äänekäs kannattaja. Hänen mukaansa bitcoinissa on kyse ”rahan palauttamiseksi sen alkuperäiselle luojalle, yksityiselle sektorille”.

Bitcoinin rajallista tarjontaa korostaen hän pitää sitä turvallisempana vaihtoehtona perinteisille välineille, kuten kullalle tai hopealle.

Javier Milei on kiistelty hahmo Argentiinassa. Hänen suorapuheinen ja toisinaan aggressiivinen tyylinsä on herättänyt sekä ihailua että kritiikkiä. Kannattajiensa keskuudessa hänet nähdään uuden poliittisen suunnan edustajana, kun taas vastustajat pitävät häntä populistina ja äärimmäisyyksiä tavoittelevana hahmona.

Kommentoi
Ylös
>