Kasvuosakkeet

Analyytikko: Valmet on ostolappu

Handelsbanken odottaa Valmetin tilauksille vahvaa kasvua. Osake on kasvuodotuksiin nähden edullinen, uskoo analyytikko.

Valmet julkisti positiivisen tulosvaroituksen. Yhtiö nostaa tulosohjeistustaan vuodelle 2024 tuloksen osalta. Liikevaihdon osalta ohjeistus pysyy muuttumattomana.

Uudessa ohjeistuksessaan yhtiö arvioi liikevaihdon pysyvän tänä vuonna samalla tasolla kuin viime vuonna, mutta vertailukelpoisen EBITAn yhtiö odottaa kasvavan tänä vuonna viime vuoteen verrattuna. Viime vuonna liikevaihto oli 5,5 miljardia euroa ja vertailukelpoinen EBITA 619 miljoonaa euroa.

Aikaisempi helmikuun alussa yhtiö oli odottanut vertailukelpoisen EBITAn pysyvän samalla tasolla tai kasvavan verrattuna viime vuoteen.

Lisäksi Carnegie kertoi keskiviikkona nostaneensa Valmetin osakkeen tavoitehintaa roimasti 10 eurolla 36 euroon. Uusi tavoitehinta ylittää selvästi kurssinousun jälkeisenkin 26 euron noteerauksen.

Yhtiö on viimeisimpien yritysostojensa jälkeenkin vakavarainen ja kun yhä suuremman osuuden liikevaihdosta muodostava palvelutoiminta tuottaa ennustettavaa kassavirtaa, on yhtiöllä mahdollisuudet jatkossakin panostaa epäorgaaniseen kasvuun.

Valmetin liikevaihto laski ensimmäisellä vuosineljänneksellä kahdeksan prosenttia 1,2 miljardiin euroon. Liikevaihto pysyi edellisvuoden tasolla palvelut- ja automaatio -segmenteissä ja laski prosessiteknologiat-segmentissä. Pehmopaperin jatkojalostus, josta tuli osa Valmetia 2. marraskuuta 2023, kasvatti liikevaihtoa 62 miljoonalla eurolla.

Handelsbankenin analyytikko Timo Heinonen kertoo pankin aamukatsauksessa, että Valmetin hankintakustannukset ovat alhaalla ja sellu- ja paperiasiakkaiden koneiden käyttötunnit ovat nousseet. Nämä tekijät vahvistavat Valmetin palvelupuolta ja auttavat yhtiötä nostamaan tuotoille operatiivista vipuvaikutusta.

Valmet saattaa vielä tämän vuoden puolella korottaa kannattavuusennustettaan.

”Kymmenen viime vuoden aikana Valmet on nostanut marginaalitavoitetta kolme kertaa, ja nähtäväksi jää, seuraako tuleva toimitusjohtaja tätä esimerkkiä. Me odotamme päivitystä marginaalitavoitteeseen Q4-raportin yhteydessä”, Heinonen toteaa.

Valmetin tilauksissa pohjakosketus on luultavasti saavutettu, analyytikko uskoo.

”Yhtiö ilmoitti yhdestä energiatilauksesta Q2:lle, ja ymmärryksemme mukaan näkymä loppuvuodelle on vahva, mikä tarkoittaisi hyvää tilauskertymää Q2-Q4:n aikana. Odotamme kartonkitilausten elpyvän Euroopan ulkopuolella ja uskomme, että sellussa elpymistä täytyy odotella ensi vuoteen.”

Valmetin palveluliiketoiminta saa tukea käyttötuntien kasvusta ja projekteja tukee sellu- ja paperiasiakkaiden kohonnut kannattavuus, Heinonen ennustaa.

Handelsbanken odottaa Valmetille 25 prosentin kasvua koko yhtiön tilauksille vuoden loppupuoliskolla ja 15 prosentin kasvua ensi vuodelle.

Heinosen mukaan kannattaa kuitenkin huomioida, että historiallisesti elpyminen on ollut aina tätä vahvempaa.

Joitakin sijoittajia huolettaa vielä yhtiön kassatilanne.

”Huolet heikosta palvelujen ja uusien laitteiden kysynnästä sellu- ja paperiteollisuudessa ovat hillinneet osakekurssia, ja yhtiön kassavirtatilanne on saanut huomattavan määrän sijoittajia shorttilaidalle. Kun tilaukset palautuvat ja asiakkailta alkaa tulla ennakkomaksuja, pitäisi myös kassavirran elpyä”, Heinonen toteaa.

Valmetin osake hinnoitellaan analyytikon mukaan peräti 30 prosentin alennuksella verrattuna syklisiin konepajayhtiöihin.

Handelsbanken antaa Valmetin osakkeelle edelleen ostosuosituksen kolmen kuukauden aikaperiodilla. Kolmen vuoden ajanjaksolla pankki antaa tavoitehinnaksi 40 euroa, kun viimeisin kurssinoteeraus on 27 euroa. Kasvuvaraa osakkeessa on siis roimasti.

1 kommentti
  • Sipe sanoo:

    Positiivinen tulosvaroitus ja samalla aloitettiin työntekijöiden lomautukset.

  • Ylös
    >